Tájékoztató Rakaca víztározóról.

Tájékoztató Rakaca víztározóról.

2023. szeptember 20-én és 21-én lehetett az az időpont amikor a Rakaca tóban oxigénhiányos állapot alakulhatott ki. Az elpusztult halak tömegesen 21-én és 22-én jelentek meg a víztározó felszínén. Döntően a süllők pusztultak, de találtunk balint, és keszeget, kisebb mennyiségben.

A halpusztulást szeptember 22-én jelentettük, a B.A.Z. Vármegyei Kormányhivatalnak az Északmagyarországi Regionális Vízműveknek, valamint értesítettük a MOHOSZ-t is a halpusztulásról.

Szeptember 22-én a B-A.Z. Vármegyei Kormányhivatal munkatársai a tározó két pontján is vízmintát vettek, míg Érv Zrt kollégái szintén két különböző helyszínen mérték meg a víz oldott oxigénszintjét.

A műszer a gát közeliterületen mutatott alacsony oldott oxigén szintet.

A hétvégén további halpusztulást nem tapasztaltunk. Szeptember 25-én elpusztult hal már nem volt látható, köszönhető a Szövetségünk, és az Észak-magyarországi Horgász Egyesület halőreinek köszönhetően. Köszönet azoknak a horgászoknak is akik minden kötelezettség nélkül felajánlották segítségüket az elhullott halak begyűjtésében.

Halőreink minden nap mérik a vízben lévő oxigén szintet, amely, ha lassan is, de folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. Újabb halpusztulást nem tapasztaltunk.

Sajnos az időjárás továbbra sem segíti az oxigénszint gyorsabb emelkedését, ezért az Érv Zrt engedélyével 2023. szeptember 28-án délután jet ski-k fogják járni a tározót, remélve, hogy segítségükkel több oxigén juthat a vízbe és az alsóbb vízrétegekben növekszik vagy kiegyenlítődik az oldott oxigénszint.

A B.A.Z. Vármegyei Kormányhivatal vízmintájának az értékelését nem kaptuk meg, ha rendelkezésünkre azonnal tájékoztatjuk horgászainkat.

Az, hogy milyen a tározó vizének állapota és, hogy lehetünk optimisták fogásaink illetően egy aktuális hír:

2023.szeptember 27-én 21,10 kg-os pontyot fogott a Rakaca víztározóból (ld a mell. kép).

Close Menu