Június 26-án rendeztük meg a 2022 évi úszós Egyéni bajnokságot. Minden éven visszatérő probléma, hogy melyik vízre vigyük a versenyeinket, de sajnos igazán jobb opció a Rakacai víztározónál nem nagyon kerül elő. Nagyjából egyenletes meder, partszakasz, remek keszeg állomány teszi kiváló versenypályává a víztározó gátját. Ettől függetlenül várjuk a javaslatokat, nem zárkózunk el egy új helyszíntől.

 Az idén is öt kategóriában hirdettük meg az egyéni versenyt. A versenyzők létszáma stagnál, megvan az a mag, akik szeretik ezt a fajta pecát, ők viszik a hátukon ezt a fajta versenyzést. A veteránokat és a hölgyeket külön szeretettel fogadjuk, sajnos ők csak hárman, hárman neveztek ezen az éven is. Ezt a két kategóriát a felnőtt mezőny két oldalára helyeztük el a gát bal oldalán, így igazságosabbá téve a verseny körülményeket. Ami kifejezetten örvendetes, hogy az elmúlt évekkel ellentétben az idén U15-ös kategóriában nyolcan, U20-ban pedig öten tiszteltek meg bennünket. Külön megemlítem a Zabos Géza és a Tiszalúci Horgász Egyesületet, akiknek több gyereket is sikerült mozgósítania.  Az utánpótlás kategóriák a gát jobb oldalán kaptak helyet.

Az idén sikerült kifogni június legmelegebb vasárnapját erre a versenyre. Két héttel korábban, a Csapatbajnokságon még 20 kiló körüli fogásokat sikerült elérni normál időjárási feltételek mellett, most nem kellett tartani ennyi haltól. A verseny kezdetét jelző dudaszó után többet kellett várni az első kapásokra és megfogott halak mérete is kisebb volt átlagban a két héttel korábbinál. Ráadásul a nem, hogy gyorsult a halfogás, hanem az első óra után lassulni kezdett. Ahogy telt az idő egyre inkább meg kellet küzdeni minden egyes halért. Voltak, akik megpróbáltak snecizni, minden trükk előkerült, ennek ellenére nem gyarapodott a haltartók tartalma, az utolsó órában már a mezőny nagy része csak azt várta vége legyen a tortúrának. Négyen voltak azok, akik viszonylag folyamatosan terelgették szákba a keszegeket, az utolsó félórában pedig igazán jó dévéreket már csak Deák Levente fogott, így nem igazán volt meglepetés, amikor a mérlegelésnél az ő szákjában lapult a legtöbb hal. Bő 11 kilós fogása ilyen körülmények között nagyon szép eredmény. A második, harmadik helyet a testvér pár, Mezei Kristóf és Mezei Bence szerezte meg, ők felülről és alulról keretezték a kilenc kilót, nyolc kiló felé még Hideg Attilának sikerült jutnia, ők négyen vitték ezen a vasárnap a prímet. A veteránoknál többszörös veterán bajnokunk Veres Sanyi bácsi lett a győztes, neki a pálya széléről szintén sikerült kilenc kiló felé mennie, megmutatta, hogy nem felejtett el pecázni, a második Kozma József, a harmadik Deák Attila lett. A hölgyek versenyét Hidegné Fekete Anikó nyerte, neki külön is gratulálunk, hiszen a Női OB-n nagyon széperedményt elérve negyedik lett, dekákkal maradt csak le a dobogóról. A második Hideg Veronika, a harmadik Szalainé Somsák Mariann lett.

Külön öröm volt az utánpótlás korosztályok versenye. Mintha a halak is kedveskedni akartak volna a gyerekeknek, mert sokkal több kapásuk volt, mint a felnőtteknek. A hőség őket sem kímélte, ennek ellenére becsülettel kitartottak. Nagyon ügyes horgászpalántákat láthattunk, néhányan nagyon ráéreztek a spiccbotozásra, már-már azt éreztem nem először van a kezükben ilyen bot. Arról nem is beszélve10-13 éves gyerekek, szinte profiként kezelték a 7 méteres botokat. Ha sikerül őket megtartani ebben a sportban, akkor biztató lehet a jövő. Az U15-ös mezőnyben halfogásban az első Szomolya Ádám lett, három óra alatt fogott 7 és fél kiló hala önmagáért beszél. A második a legnagyobb meglepetés, a 11 éves Barna Bianka Luca lett közel 5 és fél kilós fogással. Szeretném megjegyezni, hogy legjobb tudásom szerint először, max.  másodszor volt a kezébe ilyen hosszúságú bot, ennek ellenére úgy dobta a szereléket, úgy vezette az úszót, úgy fárasztotta a dévéreket, úgy merítette, olyan pontosan dobta az etetőanyag gombócokat, mint a legnagyobb profik!!! Ez a kislány kiemelkedő tehetség!!! A harmadik helyre Szente Szabolcs ért oda, ő is majdnem öt kilót fogott. Ügyesen pecázott még Szakács Réka és Hornyik Vince is, ők is szép dévéreket tereltek a hálóba. A többieknek sem a pecával, vagy a lelkesedéssel, hanem a hellyel, vagy a nem megfelelő szerelék választással volt a gond. A legjobb az lenne, ha minden gyermeket egy felnőtt versenyző tudna a felkészülésben támogatni, de ez sajnos nem ilyen egyszerű. Nekik azonban a halfogással még nem ért véget a verseny, mert az ifjúsági horgászviadal keretei közt célbadobásban is összemérték tudásukat. Itt ismét Luca csillogott a legszebben, ő volt a legpontosabb, ő nyerte meg az összetett versenyt. A második a jó halfogásnak köszönhetően Szomolya Ádám lett, a harmadik pedig Szakács Réka. Bizony a célbadobásban a lányok remekeltek, a fiúknak ezt még gyakorolni kell. az U20-as mezőnyből kiemelkedett Szalai Marci. Nagyon sok versenyen van jelen, az országos method bajnokságban a középdöntőig jutott és nem sok kellett neki a döntőbe jutáshoz sem. Nem volt meglepetés, hogy magabiztosan nyerte a halfogást és a célbadobást is. A halfogásban Simon Ákos lett a második és Kalóz Marcel a harmadik, de a célbadobás nekik sem ment, így itt is egy lány, a negyedik legtöbb halat fogó Virágh Lili Fruzsina lett az összetett második, Simon Ákosnak be kellett érnie a dobogó harmadik fokával, kalóz Marcinak pedig gyakorolni kell a célbadobást.

   A nagy melegben az ebédet követő eredményhirdetésnél a viadal résztvevőinél volt a legnagyobb az izgalom, ők nem csak érmeket, hanem tárgy jutalmakat is kaptak. A korosztályos bajnokságok győztesei érmekkel és serlegekkel térhettek haza. Erre az évre az úszós szakág versenyei ezzel befejeződtek. Mint említettem kevesen, művelik azt a sportot és sajnos kevés ilyen verseny is van. Létszámban nagyon le vagyunk maradva az többi megyéhez képest, csak remélni tudom, hogy a mostani versenyen résztvevő gyerekeknek megtetszett ez a fajta horgászmódszer és az elkövetkező években is találkozunk velük.

Close Menu