A versenyhorgászatban a legnagyobb múltra visszatekintő módszer a finomszerelékes úszós horgászat. Valószínűleg sokan nem is tudják, hogy ebből a műfajból már a 67. világbajnokságot rendezték volna az éven, ha nem alakítja így az esztendőt a világjárvány. Ebben a szakágban lett Magyar Bajnok tavaly a megyei csapat!

Úgy látszik az idén hozzá kell szoknunk, hogy az eső is részt kíván venni a versenyeinken. Az idén 06.21-én rendeztük a Megyei Egyénibajnokségot. A verseny elején csak csepergett, a végére pedig kaptunk alaposan az égi áldásból. Gyakorlatilag megtelt a Rakacai-tó gátja, mindössze 4-5 versenyzőt tudtunk volna még leültetni. A versenyen 24 felnőtt, 4 hölgy, 7 veterán, 12 U-18-as és 3 U-14-es versenyző vett részt. A szektorokat a pálya sajátosságait figyelembe véve igyekeztünk kialakítani. A pálya környékét már hajnalban belengték a finomabbnál finomabb édes, fűszeres illatok, de persze volt, aki a pontyoknak készített jó illatúnak nem nevezhető csemegét. A felkészülési időt mindenki alaposan kihasználta, komoly kis „fegyver” arzenál sorakozott mindenki mögött. El kell, hogy mondjam ma már nem ritkaság a rakós bot nálunk sem. Az etetés kezdetét jelző dudaszóra egyszerre indult útjára 50 gombóc etetőanyag, amit még percekig tartó csobogás követett. Ennek aztán meg is lett a hatása, mert a halak úgy tűnt az első percekben messzire szaladtak. Az első óra lassú halfogással kezdődőt, bár néhány helyen azért már ekkor is a keszegekből. Ebben az időszakban többen is a sneciző botok után nyúltak, az apró, de folyamatos és biztos fogás érdekében. Nagy hibát nem vétettek, mert nagyon sok és az átlagostól nagyobb küsz él a tóban. A második órától aztán már beindult a dévér fogás. Már nem volt fontos a rakós bot nyújtotta pontosság, gyorsabb volt a 6,7, méteres spicc bot, folyamatosan görbült a bot valakinek a kezében. Repültek a keszegek mindenkinek a vérmérsékletétől és felszerelésüktől függően a merítőbe vagy egyenesen horgász ölébe. Minden szektorban komoly küzdelem alakult ki a helyezésekért. Nagy jelentősége volt, ha valaki elől, valószínűleg valamilyen testesebb ragadozó hal megjelenése miatt eltűntek a keszegek. Néhány 2 kiló körüli ponty, kilós kárász és több 20-40 centiméteres harcsa is eleset, de láttunk a zsákmányok között 30 centis süllőt is. Változatos, remek halállománya van a Rakacai-tónak. A végszót a mérleg mondta ki. Népes kis tábor követte végig a mérlegelést, mindenki izgatottan mesélte, mikor mi történt a verseny alatt, ki mit és mekkora halat fogott és persze bosszankodtak, akik néhány hallal, néhány dekával lemaradtak a lassú indulás vagy a halak rövid idejű távolmaradása miatt.

A felnőttek között Deák Levente lett a Megyei Bajnok, fiatal ember ígéretes jövővel! Második lett Tamás Viktor, harmadik Monoki László.

A Veteránok mezőnyét a 70 éves Veres Sanyi bácsi nyerte, Lengyel Aladár és Kozma József előtt.

A hölgyeknél őrségváltás történt, Hideg Veronika megelőzte sokszoros bajnok édesanyját Hidegné Anikót, a harmadik Szalainé Somsák Mariann lett.

U14-es Bajnok Szalai Márton, második Tamás Róbert, harmadik Görcsös Nikolett.

U18-as korosztály győztese Timár Ádám, második Ifj. Nánási Árpád, harmadik Debreczeni Sándor.

 

Részletes eredmények mindenki megtalálja a csatolt táblázatban.

 

 

Valami elindult……  15 éve vagyok ott minden megye bajnokságon és jelentem valami elindult. Sok éven keresztül volt egy Megyei Csapatbajnokság és ott kiosztották az egyéni címeket is, 1-2 versennyel letudta a szövetség az évet. Aztán majdnem megszűnt a Szövetség által történő versenyeztetés. Az éven 8 versenyt bonyolítunk le és csak azért ennyit mert a járvány miatt törölni kellett néhányat. Mint írtam Megyei Csapatunk tavaly Magyar Bajnok lett a Tagszövetségi Csapatbajnokságot (TCSB) megnyerve. Egyre Többen indulnak el az Országos Egyénibajnokságokon, vannak fiataljaink az Országos Utánpótlás korosztályokban, szerveződött megyénkből klubcsapat az Országos Klubcsapat Bajnokságra.

Soha nem tapasztalt érdeklődés, felkészülés előzte meg az idei megye bajnokságot. A felkészülési hét minden napján többen is tréningeztek a tó gátján és olyan is volt, aki több napot is rászánt a gyakorlásra. Az utolsó tréning napon is 80%-ban megtelt a pálya!!! Ilyen még soha nem fordult elő!!! Rangja lett a Megye Bajnokságnak! Még úgy is rangja van, hogy az elmúlt évekkel ellentétben nem a Megyei Ranglista alapján áll össze a megyei válogatott, hanem mintegy elismerésként a tavaly bajnok csapatott küldjük A TCSB-re. Persze a mostani eredményt jövőre figyelembe vesszük. No de ha megint nyernek…… Akkor jövőre majd újra gondoljuk!!!!

Egy dologban kell még fejlődnünk! Tudja valaki hol vannak a 14 év alatti gyerekek? Remélem megtaláljuk őket, mert a vízparton is jól el lehet tölteni az időt, nemcsak a számítógép, vagy az Playstation előtt. De erről egy másik beszámolóban, mert ezen a napon tartottuk az Ifjúsági Horgászviadalt is.

Szeretném megköszönni minden résztvevőnek a sportszerű versenyzést és görbüljön a bot, nyúljon a gumi!

Gyertek, szervezzetek csapatot a csapatbajnokságra, 07.05-én várunk titeket ismét Rakacán!

 

 

                                                                                HEBOSZ versenybizottsága

Close Menu