A Csapatbajnoksághoz hasonlóan, az Úszós Egyéni Bajnokságon is kevesebben adták le a nevezésüket, mint az elmúlt években. Ennek ellenére az utóbbi évek legerősebb mezőnye gyűlt össze a Rakacai-víztározó gátján. Mindössze 2-3 versenyző hiányzott azok közül, akik ebben a szakágban már letették névjegyüket a megyében.

Nehéz beszámolót írni a versenyről, mert bár végig jelen voltam, az időm nagy részét az utánpótlás korú versenyzőkkel töltöttem, nekik próbáltam segíteni. A szokásos módon 5 kategóriában írtuk ki a bajnokságot, amire 4 fő 55+-os korosztályú, 3 női, 5 U14-es, 7 u18-as és 13 fő felnőtt versenyző jelentkezett. A szifon bal oldalán a felnőtt mezőnyt az 55+-os és a női mezőny fogta közre, a szélső helyek előnyét csökkentve, a szifon jobb oldalán pedig az utánpótlás korosztály helyezkedett el. Az előző hétvégi verseny, valamint a szombati tréning alapján a pálya közepétől a szifon felé szeretett volna mindenki sorsolni, ott a picit mélyebb vízen voltak várhatóak a jobb fogások. A veteránok voltak a legnehezebb helyzetben, hisz így ők kerültek a pálya legszélére, a legsekélyebb vízre. Furcsa ezt így kimondani, mert voltak évek, amikor innen nyerték ezt a versenyt, most pedig a négy versenyző alig tudott dévért fogni, a zsákmányuk 90 %-át sneci tette ki. A snecizést végül is az a Veres Sanyi bácsi nyerte, aki évről évre begyűjti ezt a címet és a mezőny legidősebb tagja. Külön gratulálunk neki! A második Preszoly András lett, a harmadik Kozma János. A felnőtt mezőny másik végén a hölgyek versenyeztek. Itt az első helyért anya-lánya párharc alakult ki. Hideg Veronika a holt időben a sneciket gyűjtögetve, majd a végén spiccbottal néhány termetes keszeget fogva végzett az élen, az édesanyja, Hidegné Anikó az országos bajnokságokra való felkészülés jegyében mindent egy lapra feltéve nem rakta le a rakós botot, végig kitartott mellette arra számítva, hogy az előző napi tréninghez hasonlóan a végére beállnak a halak. Nem így történt, így az idén be kellett érnie a második hellyel. A harmadik Szalainé Somsák Mariann lett, vegyes zsákmánnyal, ő is fogott keszeget, snecit, de még kölyök harcsát is. Ezek a kölyök harcsák valószínűleg bele szóltak másoknak is a versenyébe, mert a felnőtt mezőnyben is többen fogtak belőle és sokan panaszkodtak a verseny végén, hogy egyik pillanatról a másikra hosszabb-rövidebb időre eltűnt előlük a hal, majd mintha mi sem történt volna újra megjelentek. Nagyon valószínű, hogy harcsa pundrák randalíroztak az etetéseken. A végső győzelmet végül is Deák Levente szerezte meg. Ő nagyon érzi mostanában ezt a pályát, minden versenyen kitűnő eredményt ér el, vagy a versenyt nyeri meg, vagy „csak” a szektorát. A második Hideg Attila lett, neki nehezen indult a halfogás, aztán az utolsó másfél órában nagyon sokat fogott. A harmadik helyre Mezei Bence ért oda, ő pont fordított utat járt be, az első három órában fogta a halat, vezetett is, az utolsó órában pedig nem volt hala. Összeségében kevesebb halat fogott a mezőny a megszokottnál, viszont az átlagsúly évről évre nagyobb, szép dévérek lakják a tavat. Álltalános vélemény, hogy az elmúlt évek szárazabb időjárása miatt nem jól sikerültek a keszeg ívások, ráadásul szépen gyarapszik a harcsa állomány, de a kormoránok téli megjelenését is dévér állomány sínylette meg a legjobban.

A szifon jobb oldalán az utánpótlás korosztály versenye külön öröm volt. Két korosztályban mérték össze a fiatalok a tudásukat a Megyei Bajnoki címért, valamint náluk a halfogás kiegészül egy célba dobó versennyel is és a kettőnek az összesítése adta a Horgászviadal győztesét. Az országos szövetség csak középiskolásoknak írta ki a viadalt, de mi a megyei szövetségnél úgy döntöttünk, hogy a kicsiknek is megadjuk a lehetőséget a versenyzéshez, hiszen 1-2 év múlva őket várjuk majd vissza erre a megmérettetésre. Ráadásul a kisebbik korosztályban, bár csak öten indultak, nagyon komoly kis csapat gyűlt össze. Ők mindnyájan már tavaly is itt voltak, a szülők és a delegáló egyesületek is kitettek magukért, mert mindegyik gyerek versenyládán ült, komoly spiccbotokkal, finom szerelésekkel voltak ellátva! Bár ők nem használhattak szúnyogot etetésre, csalizásra, nagyon szépen fogták a dévéreket. Ők és persze a 18-as korosztály volt az, ahol szívem szerint mindenkinek adtam volna serleget és arany érmet! A kicsik között a halfogást és az ezzel járó Megyei Bajnoki címet Barna Bianka Luca nyerte, végig vezetve, gyönyörű keszegeket fogva. Második Szomolya Ádám lett a harmadik Hornyik Vince, a negyedik Szente Szabolcs, az ötödik Szakács Réka. Azért sorolom így fel őket, mert az én szememben ők mind győztesek, nagyon ügyesen, nagyon jól horgásztak. Biztos vagyok benne, ha továbbra is megkapják azt a támogatottságot, segítséget, amit erre a versenyre megkaptak nemcsak ők fogják magukat jól érezni a vízparton, hanem nekünk is sok örömet okoznak még a megyei és az országos versenyeken! Az U18-as korosztályból ketten voltak, akik kiemelkedtek a mezőnyből, ők szintén visszatérő versenyzők, a többiek most vettek részt először a versenyünkön. Előzetesen telefonon keresztül megpróbáltam segítséget nyújtani a jelentkezőknek, de nekik ez volt az első ilyen megmérettetésük. Itt külön szeretném megköszönni a Hegyalja HE és a Varbói HE vezetőségének a hozzáállását, azt, hogy segítették ezeknek a gyerekeknek részvételét! Nagyon nagy kár, hogy csak ők állnak így ehhez a sporthoz! Ebben a mezőnyben is sikerült mindenkinek halat fognia, bár nekik nem volt olyan specifikus szerelésük, mint a kicsiknek. A győzelmet Szalai Márton húzta be, ő már évek óta űzi, mondhatni nem kezdő ebben a sportban. A második Simon Ákos lett, neki se ez volt az első versenye. A harmadik helyen Sipos Bálint végzett. A mérlegelést követően a fiatalok a célbadobásban is összemérték tudásukat. A célbadobásban a kicsik között Szomolya Ádám volt a legügyesebb, a második Hornyik Vince lett, a harmadik helyen holtversenyben Barna Luca és Szente Szabolcs végzett. Az összesített eredmények alapján az U14-es Viadal győztese Szomolya Ádám, a második Barna Luca, a harmadik Hornyik Vince lett. Az U18-asok célba dobásában megismétlődött a halfogás sorrendje, így az ő Viadalukban nem volt kavarodás, első lett Szalai Márton, második Simon Ákos, harmadik Sipos Bálint.

A részletes eredményeket a mellékelt táblázatban találjátok meg.

  Jó lenne, ha ez verseny több gyerekhez eljutna. Van fejlődés, de nagyon lassan haladunk, szükség lenne a megye minden egyesületére, a horgászatot szerető nevelőkre, szülőkre, mert nélkülük nem fognak a gyerekek a vízpartra menni, horgászbotot kézbe venni.

  Legközelebb az Országos Tagszövetségi Csapat Bajnokság után jelentkezünk.

  Addig is görbüljön mindenkinek!

 

                                                                                              HEBOSZ Ifjúsági és Versenybizottsága

Close Menu